Aloes - co możemy z niego zrobić?

Wino z aloesu

Przygotowanie wina z aloesu nie jest trudne, choć może okazać się zadaniem dość pracochłonnym. W pierwszej kolejności należy więc obrać kilka dość dużych liści pamiętając o tym, że roślina powinna mieć przynajmniej trzy lata. Liście należy umyć i osuszyć, a następnie przechowywać w lodówce od siedmiu do dziesięciu dni.

Po usunięciu z liści kolców, które znajdują się na ich brzegach, należy pokroić je na kawałki mierzące sobie po kilka centymetrów. Potem wszystko należy zmielić w maszynce, a do uzyskanej w ten sposób miazgi dodać pół litra czerwonego win a gronowego. Całość należy dobrze wymieszać, uzupełnić o 50 dekagramów miodu, a potem umieścić w ciemności, w starannie zamkniętym pomieszczeniu na około 5 dni. Nic nie stoi też na przeszkodzie temu, aby zmiksować liście. Już po utrzymaniu wino powinno zostać przecedzone z użyciem gęstego sitka, a następnie rozlane do butelek i umieszczone w lodówce.

W pierwszym tygodniu należy je stosować trzy razy w ciągu dnia po jednej łyżeczce do herbaty, w kolejnych trzech lub czterech tygodniach warto zaś zwiększyć dawkę stosując zamiast łyżeczki łyżkę stołową. Lek powinno się przyjmować regularnie nawet przez kwartał, po czym warto zrobić sobie przerwę wynoszącą nawet dwa tygodnie, co będzie wstępem do kolejnego cyklu. Oczywiście, w Internecie możemy też znaleźć wiele innych przepisów, zdecydowana większość jest jednak modyfikacją przedstawionego powyżej. Wino pomaga przy wielu schorzeniach, jest przy tym w szczególny sposób zalecane osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz z owrzodzeniem jelita grubego.

Wykorzystanie liści aloesu

Napar z aloesu

Jeśli chcemy przygotować naprawdę skuteczny napar, liście aloesu powinny zostać najpierw pocięte na niewielkiej wielkości kawałki, a następnie umieszczone w termosie. Dodatkiem jest tu łyżeczka liści szałwii oraz kwiatów nagietka, napar można przy tym wzbogacić o liście z babki lancetowatej. Kolejnym krokiem jest zalanie wszystkich składników połową szklanki wrzącej wody, zakręcenie termosu i pozostawienie przynajmniej na godzinę. Napar może być wykorzystywany zarówno do płukania jamy ustnej, jak i gardła, choć może być wykorzystywany także podczas obmywania okolic odbytu i sromu.

Miód z aloesu

W tym przypadku na każde 100 gramów liściowej miazgi przypada 200 gramów miodu, całość musi być przy tym powoli ogrzewana tak długo aż osiągnie stan wrzenia. Czynność tę należy powtórzyć kolejnego dnia, potem zaś można już przelać do słoika z wykorzystaniem gęstego sitka i umieścić w lodówce. Preparat może być przyjmowany rano, a także godzinę przed obiadem.

Autor

Natalia Czerwińska

Redakcja felpasz.pl