Kwas askorbinowy – jego niedobory i nadmiar

Człowiek ma ograniczone zdolności, jeśli chodzi o gromadzenie witaminy C. Jej zapasy znajdują się przede wszystkim w nadnerczach, wątrobie, mózgu, leukocytach oraz gruczołach śluzowych. Ilość zapasów nie będzie większa niż 20 mg na kilogram masy ciała. Trzeba również w okresie półtrwania pamiętać, że regularnie trzeba spożywać witaminę C w produktach, które będą jej dużo dostarczać.

Niedobór witaminy C

Skutki braków tej witaminy w organizmie są szczególnie kłopotliwe i powodują wiele chorób, przede wszystkim szkorbut inaczej zwany gnilcem jest to jedno z najstarszych schorzeń na świecie. Charakterystyczne objawy tej choroby to przede wszystkim rogowacenie naskórka, niedokrwistość wylewy i chwianie się oraz wypadanie zębów razem z przerostem dziąseł. Odpowiednim szkorbutu u dzieci jest choroba Moeller – Barlowa. Charakteryzuje się także niedokrwistością i wpływ także na taki proces prowadzący do zmian w kościach i zniekształceń. Mimo charakterystycznych objawów szkorbut i dziecięcy odpowiednik nie są to już często występujące choroby. Dużo częściej jest jednak problem z niewielkimi niedoborami witaminy C. Osoby, które przez złą dietę narażają się na braki witaminy C będą miały problem z osłabieniem organizmu, podatnością na infekcję, zmniejszona będzie zdolność adaptacji do zmian temperatury, słabsza wydolność fizyczna, wolne gojenie się ran, problem z kruchością naczyń krwionośnych.

Właściwości kwasu askorbinowego

Wiele badań pokazuje, że niedobory witaminy C wpływają negatywnie na układ krążenia, przewlekłe niedobory nawet jeśli minimalne mogą przyczyniać się do powstawania zmian miażdżycowych oraz wysokiego ciśnienia. Osoby, które są narażone to przede wszystkim takie, które mają problem z uzależnieniem od papierosów oraz alkoholu a także ludzie w podeszłym wieku.

Skutki nadmiaru kwasu askorbinowego

Nasz organizm jest w stanie skutecznie chronić się przed nadmiarem witaminy C. w czasie przyjmowania zbyt dużych ilości witaminy będzie zmniejszać się zdolność absorpcyjna w jelitach i jednocześnie nadmiar witaminy będzie usuwany z moczem. Objawy związane ze szkodliwością nadmiaru kwasu askorbinowego będą rzadko spotykane. Dopuszczalne dzienne spożycie będzie wynosić 15 mg na każdy kilogram masy ciała. Jeśli będziemy przyjmować zbyt duże dawki tej witaminy możemy nabawić się problemów z kamieniami nerkowymi, będzie się to również dalej wiązało z większym zapotrzebowaniem naszego organizmu na witaminę E. Na szczęście doprowadzenie do nadmiarów witaminy C nie będzie proste i wymaga dość zintensyfikowanych działań z naszej strony.

Autor

Karol Michalski

Redakcja felpasz.pl