Soki NFC i ich sekrety

Soki mają wielu zwolenników i nie jest to dla nas zaskoczenie. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a dla wielu sięgających po nie osób ważne jest również to, że cieszą oczy charakterystycznymi dla siebie pięknymi kolorami. Oczywiście, nie wszystkie są takie same. Także pośród nich możemy wyróżnić produkty zasługujące na miano zarówno lepszych, jak i gorszych. Niektóre eksperymenty producentów są bardziej udane, podczas gdy o innych nawet oni sami woleliby zapomnieć. Warto więc przeanalizować jedną z najciekawszych propozycji, z jakimi mamy do czynienia, a więc soki NFC.

NFC – co oznacza ten skrót?

Oczywiście, analiza możliwości soków NFC nie byłaby możliwa, gdybyśmy nie wiedzieli, co właściwie kryje się pod tym dość tajemniczym skrótem. Warto więc mieć na uwadze, że sok NFC może być też określany mianem soku tłoczonego. Litery NFC nawiązują do angielskiej nazwy „not from concentrate”. Jeśli mamy do czynienia z takim napisem czy to na butelce, czy to na kartonie, możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z sokiem, którego zawartość nie powstała z koncentratu, ale w tak zwany „domowy” sposób. W praktyce oznacza to, że owoce i warzywa, które stały się częścią soku najpierw zostały umyte, a potem wyciśnięte i przelane do naczynia. Oczywiście, soki NFC nie muszą być identyczne z domowymi. Tym, co może je odróżniać od soków domowej produkcji jest proces pasteryzacji. Często jest on wykorzystywany w produkcji masowej po to, aby sok dłużej był przydatny do spożycia i mógł być przechowywany nie w lodówce, ale w temperaturze pokojowej. Wszystkie soki tłoczone są rozlewane, gdy są gorące. Jeśli nie są pasteryzowane określane są często mianem świeżych, należy jednak pamiętać, aby wypić je w ciągu pierwszych kilku godzin po przygotowaniu.

Soki tłoczone i soki z zagęszczonego soku

Produkty NFC nie są wcale jedynymi, z jakimi mamy obecnie do czynienia na rynku. W sklepach nie brakuje także takich, które powstały z wykorzystaniem zagęszczonego soku. Już po wytłoczeniu owoców należy dodać do nich substancje pomocnicze po to, aby możliwe było ich klarowanie. Tu warto wspomnieć, że bardzo często w tym celu wykorzystywana jest żelatyna. Niestety, taka decyzja sprawia, że mamy do czynienia z produktem, który nie może być stosowany przez wegan i wegetarian. Na kolejnym etapie dochodzi do zagęszczania soku. Usuwana jest wtedy woda i sok jest przewożony do producenta odpowiedzialnego za proces dokańczania towaru właśnie przez dolanie do niego wody. Dzięki takiemu rozwiązaniu można znacząco obniżyć te koszty, które są związane z transportem soku, a w związku z tym niższa staje się również jego cena. Nawet jednak pomimo tego, właśnie na soki NFC powinniśmy spoglądać z większą życzliwością. Są one zdrowsze choćby dlatego, że zawierają więcej błonnika i składników mineralnych. Trudno nie zgodzić się również z tym, że są to soki smaczniejsze. Ich picie wydaje się jednym z najlepszych sposobów na to, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin. Warto więc sięgać po nie każdego dnia uważając jednak na cukier, który zawarty jest w samych owocach.

Autor

Karol Michalski

Redakcja felpasz.pl